Info & advies

 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een percolator?

 

· Bereken de reservoirinhoud die je nodig hebt, koop geen model te klein! Te groot is minder erg.

· Zorg dat deze een droogkookbeveiliging heeft.

· Een peilglas is zo goed als onmisbaar.

· Roestvrij materiaal is vereist.

· Handvatten mogen niet warm worden, anders is verplaatsen onmogelijk.

· Een no-drip kraan

· Hou rekening met het verbruik van uw merk.

· Zorg dat hij makkelijk en eenvoudig te reinigen is = lange levensloop!

· Hou rekening met de zettijd/uurcapaciteit van uw merk. Des te langer de zettijd des te minder aroma/smaak en des te minder koffieverkoop!

· Neem een gekend merk met goede reputatie, deze hebben meestal een goede technische service en alle onderdelen nog in omloop.

· Maak het u en uw personeel makkelijk en neem geen loodzwaar toestel! Het water in het toestel weegt zelf al enorm veel om indien nodig te verplaatsen.

· Hou rekening met de uitloophoogte van de kraan. Zorg dat uw huidige tassen eronder kunnen zonder te smodderen!

· Design en uiterlijk maakt de percolator attractief voor klanten! Zorg dat ze een koffie durven nemen.

Bespaar niet op een percolator door aan kwaliteit in te boeten, een lekkere goed gezette koffie komt meestal op het einde van de maaltijd en is dus de “kers op de taart”!

Klik hier vrijblijvend voor kwalitatieve percolators die aan deze bovenstaande eisen voldoen en wees zeker van uw investering.

 

Gebruiksaanwijzing percolator:

 

1. Reinig de filterbak, percolatorbuis en binnenkant van het reservoir met een niet schurend afwasmiddel. Spoel grondig na.

2. Plaats de percolator rechtop, op buffet hoogte en op een stevig vlakke ondergrond.

3. Vul de percolator met KOUD water gelijk aan de hoeveelheid die er moet gezet worden. Gebruik nooit warm water. Een percolator dient altijd minstens tot de helft gevuld te worden. De percolator nog niet aanzetten!

4. Schuif het percolatorbuisje door het midden van de filterbak/rooster en plaats dit geheel rechtop in de voorziene ronding onderaan binnenin de percolator. De filterbak dient bovenaan de percolatorbuis te zitten. Let op of het voetje van de percolatorbuis goed in de holte van de bodem geplaatst is.

5. Vul de filterbak bovenaan met grof gemalen percolatorkoffie (Deze koffie kunt u eveneens hier online aankopen). Bij gebruik van een andere soorten malingen is het gebruik van filterpapier wellicht noodzakelijk.

                 Hoeveel koffie moet in een percolator?

                 Circa 48 gram / liter of 6 gram per tas

                 Plaats het deksel op het apparaat. Verwijder tijdens het koffiezetten nooit het

                 deksel!

6. Schakel het apparaat in door middel van de schakelaar onderaan. Wanneer het rode controlelampje gaat branden is het koffiezetproces klaar en wordt de koffie automatisch warm gehouden zolang de percolator ingeschakeld blijft.

7. Laat eerst een volledige tas uitlopen zodat eventuele koffierestanten zich verwijderen alvorens tot consumptie over te gaan.

8. Wanneer er nog 3 kopjes resterend zijn of er geen koffie meer op het peilglas te zien is, dient u de percolator onmiddellijk uit te schakelen. Na gebruik: eerst het toestel laten afkoelen alvorens naar stap 9 over te gaan!

9. Verwijder de korffilter en de percolatorbuis, spoel deze af onder de kraan en maak deze proper. Spoel de percolator binnenin zelf goed uit met warm water. Zorg dat de stekker hierbij uitgetrokken is. Nooit onderdompelen in water!

10. Terug klaar voor volgend gebruik!

 

Afhankelijk van welke percolator u heeft dient u steeds de geldende voorschriften in uw handleiding van het toestel zelf te respecteren.

 

Tips en suggesties voor een percolator:

 

· Leg bij het vullen van de filterbak met koffie verspreid enkele stukjes chocolade hier bovenop. Dit zorgt voor een onvergetelijke en unieke smaak!

· Heet water voor instantproducten: dit apparaat kan ook gebruikt worden om alleen water te verwarmen voor gebruik van instant producten. Ga hierbij te werk zoals bij het koffiezetten maar dan zonder koffie. Zo heeft u bijvoorbeeld warm water voor Lipton thee, Royco Minute Soup, Hotcémel chocomelk, …

                 Al deze producten zijn eveneens hier te verkrijgen!

· Voor een goede werking, de percolator steeds minimum tot de helft vullen met water!

 

Onderhoud:

 

· Hoe een percolator reinigen ?

Het is belangrijk dat het apparaat en de toebehoren na gebruik worden schoongemaakt. Vuil of vegen op het apparaat kunt u best verwijderen met een zachte vochtige doek of een mild schoonmaakmiddel (nooit schurende of bijtende producten gebruiken).

De binnenzijde van het reservoir, de percolatorbuis en de holte kunnen periodiek met een koffieaanslagoplosmiddel schoongemaakt worden. Als de holte niet goed wordt schoongehouden zal de percolator niet goed percoleren wat resulteert in een slappe/lauwe koffie. Na reiniging de holte vervolgens enkele malen met warm water naspoelen en aftappen. Reinig uw percolatorbuis met regelmaat om te voorkomen dat de temperatuurbeveiliging in werking treedt. Lees steeds goed de desbetreffende gebruiksaanwijzingen en trek bij deze handeling altijd de stekker uit.

 

· Hoe een percolator ontkalken ?

Tijdens het gebruik kan zich - afhankelijk van de hardheid van het water - in de holte van het apparaat ketelsteen afzetten. Ontkalken is in deze situatie aangeraden om het apparaat energiezuinig en storingvrij te laten blijven functioneren. Maak ook regelmatig de aftapkraan proper. Het uitloopgat moet goed proper blijven.

1. Maak een oplossing van een ketelsteenoplosmiddel (zie gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product om de juiste dosis te hanteren)

2. Schenk 1 liter ketelsteenoplossing in het reservoir, monteer de percolator zoals hierboven beschreven (zonder koffie uiteraard) en schakel het apparaat in. De oplossing zal nu door het systeem lopen. Laat de percolator gedurende circa 15 minuten werken.

3. Schakel het apparaat uit en tap de zuuroplossing geheel af. Spoel de binnenkant van het reservoir en de onderdelen minimum 3 x grondig na met heet water. 

Gebruik nooit natriumbicarbonaat om de percolator te reinigen! Klik hier voor veilige producten.

 

FAQ

 

· Wat is een percolator en hoe werkt het?

Een percolator is een halfautomatisch koffiezetapparaat die werkt volgens het percoleersysteem.  Percoleren is het sijpelen van vocht door een poreuze substantie of kleine opening. Percoleren wordt ook wel omschreven als het extraheren van vocht door filtering. Het zetten van koffie in een percolator waarin het water door een aluminium filterbak met gaatjes, waarin de gemalen koffie zich bevindt, sijpelt. Deze bak heeft een lange voet die het water van onderen uit de kan aanzuigt/oppompt. Het verwarmd water wordt van boven naar beneden door de koffie heen gepompt tot de koffie de gewenste smaak heeft. De percolator heeft geen vaste wateraansluiting nodig, is meestal voorzien van een peilglas en aftapkraan. Het ideale middel om in een korte tijd een grote hoeveelheid lekkere koffie budgetvriendelijk te maken.

· Welke koffie moet ik gebruiken voor in een percolator?

Om niet onnodig filterpapier te verspillen gebruik je best een grof gemalen koffiemelange, namelijk percolatorkoffie. Op deze pagina tref je de ideale koffiemengeling perfect van smaak voor percolatorgebruik. De juiste koffiekeuze bij percoleren is belangrijk zowel voor de goede smaak te behouden alsook om geen dras/koffierestanten in uw tas te hebben.

· Hoeveel koffie moet ik in een percolator doen?

Je rekent best op circa 6 gram per tas of 48 gram per liter

· Hoeveel liter water moet ik gebruiken in een percolator?

Je rekent best op 8 tassen per liter = 125 ml per tas

· Hoe moet ik een percolator kuisen?

Lees onze rubriek onderhoud op deze pagina. Een percolator nooit afspuiten, onderdompelen in water of in een vaatwas stoppen.

· Hoe lang op voorhand een percolator aanzetten?

Dit hangt ondermeer af van het model, merk, staat van het toestel en aantal tassen dat je nodig hebt. Reken veiligheidshalve op 1uur vooraf, de koffie blijft toch warm!

· Waar en hoe een percolator bewaren?

Dit maakt niet veel uit. Best in een doos op een plaats waar het droog, stof- en schokvrij is. Wel belangrijk is een plaats waar de temperatuur niet beneden het vriespunt ligt, omdat er in het systeem altijd waterrestanten achterblijven.

· De temperatuurbeveiliging van mijn percolator treedt in werking, wat nu?

De moderne percolator is uitgerust met een temperatuurbeveiliging of droogkookbeveiliging. Als de temperatuur te hoog oploopt schakelt zulke beveiliging het apparaat uit. De meest voorkomende oorzaak is als de percolator zonder water wordt ingeschakeld of het niet tijdig verwijderen van koffieaanslag of kalk/ketelsteen.

Verwijder dan de stekker uit het stopcontact, tap het reservoir (indien vol) leeg en laat het apparaat afkoelen. Vergeet de volgende keer geen water of doe een onderhoud! Indien dit niet de oorzaak is raadpleeg uw dealer.

· Heb ik garantie op een toestel aangekocht bij Percolator.be?

U geniet als professionele klant van 12 maanden garantie op het toestel vanaf het moment van aankoop, uiteraard onder volgende voorwaarden:

Het verkochte goed werd volgens de meegeleverde handleiding gebruikt.

Het goed werd in normale omstandigheden gebruikt. In geen geval worden goederen teruggenomen die beschadigd of vervallen zijn of die geen volledige verkoopseenheid uitmaken.

De waarborg kan niet worden ingeroepen bij onoordeelkundig gebruik, slecht onderhoud, verkalking, verwaarlozing, wijziging door de klant, slijtage ingevolge normaal gebruik, demontage of reparatie door een andere partij. Er wordt geen garantie verleend aan een toestel met een serienummer waaruit blijkt dat deze niet aangekocht werd bij onze firma.

De waarborg omvat het kosteloos leveren van nieuwe onderdelen ter vervanging van defecte. Werkuren, verplaatsing- en verzendkosten vallen niet onder de waarborg en worden steeds aangerekend.

Een defect/gebrek kan nooit aanleiding geven tot verbreking van de koop of schadevergoeding van welke aard dan ook.     

U kunt het toestel eenvoudig binnenbrengen of terugsturen, na ons vooraf even in te lichten, per mail of tel. Wij geven u dan binnen de 24u. het correcte terugzendadres samen met een werkbon.

 

         Hou steeds rekening met de

eigen handleiding van uw toestel of merk!

Dè site met alle info & advies over percolators!

NL | FR | ENG

Start

Info & Advies

Producten

Hoe Bestellen?

Contact

 

 

 

 

 

Mogelijkheid tot online aankoop van percolators betreffende het gerenommeerde merk ‘Percostar’.

 

Gratis levering in de BENELUX

 

Klik hier voor de acties!

 

© Teksten en foto’s Alaerts bvba Horecaservice en hun respectievelijke eigenaars

percolator kopenpercostar